Dzisiaj obudziliśmy się w zupełnie nowej rzeczywistości restauracyjnej. Po blisko dwumiesięcznej przerwie znowu możemy zjeść na mieście. Oczywiście na nowych zasadach. Z kim możemy przyjść do restauracji i jakie zasady w nich obowiązują?
Nowe zasady działania restauracji. Z kim przyjść do restauracji i jak się w niej zachować?
O 18 maja weszły w życie przepisy, które zezwalają na ponowne otwarcie restauracji, kawiarni i barów (niestety bez barów samoobsługowych). Oczywiście na nowych zasadach. Nowe obowiązki leżą zarówno po stronie właścicieli obiektów, jak i nas gości.
Od poniedziałku możemy zjeść albo napić się kawy w ogródkach i salach restauracji, baru, kawiarni oraz w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych. Będzie tam jednak obowiązywać limit gości. Na jedną osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe. Bardzo szczegółowo przedstawiają się zalecenia dla restauracji w kwestii ustawienia stolików. Będziemy mogli usiąść tylko przy stoliku oznaczonym jako „zdezynfekowany” i ustawionym co najmniej dwa metry od drugiego stolika. Ponadto bardzo ważną kwestią będzie odległość od innych gości. Dystans między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 metra. Mniejsza odległość jest dopuszczalna, tylko jeżeli stoliki będą oddzielone od siebie przegrodami o wysokości jednego metra wystającego ponad blat stolika.
Czy mogę iść do kawiarni ze znajomymi?
Samo ustawienie stolików nie nurtuje tak bardzo, jak odpowiedź na powyższe pytanie. Wstępne doniesienia niestety zostały potwierdzone, spotkanie ze znajomymi w restauracji będzie wiązać się z dość sporymi niedogodnościami.
Co do zasady przy jednym stoliku może przebywać tylko rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. Jeżeli wybieramy się do restauracji ze znajomymi, możemy skorzystać z jednego stolika pod warunkiem, że nie usiądziemy naprzeciw siebie i zachowamy odległość minimum 1,5 metra. Wyjątkiem są stoliki z przegrodami pomiędzy osobami, tzw. pleksi. Tylko odgrodzeni w taki sposób będziemy mogli się do siebie zbliżyć.
Cóż nie da się ukryć, że w tej kwestii czeka nas prawdziwa rewolucja. Chyba nawet trochę trudna do wyobrażenia w praktyce i trącąca absurdem. Trudno sobie wyobrazić, że funkcjonowanie w takiej przestrzeni będzie dostarczało przyjemności, która nieodłącznie wiąże się z wizytami w takich miejscach. Do tego absurdalne zakazy siadania przy wspólnym stoliku z osobą, z którą prawdopodobnie stykamy się niejednokrotnie na dużo bliższą odległość niż restauracyjny stolik, nie brzmi za dobrze.
Nowe zasady działania restauracji
Na szczęście absurdalności działania restauracji nie potęguje obowiązek noszenia maseczek przez gości, a jedynie sam personel obiektu. Pracownicy nie muszą również nosić rękawiczek, ten obowiązek można zastąpić dezynfekcją rąk po każdej usłudze. Obowiązek dezynfekcji rąk będzie również obowiązywać klientów zaraz po wejściu do lokalu oraz skorzystaniu z toalety. Dość pozytywną informacją w kwestii korzystania z toalet, jest rezygnacji z suszarek nadmuchowych. Zamiast nich w łazienkach ma być stosowany papier do wycierania rąk.
Niestety w przestrzeni wspólnej nie znajdziemy już ogólnodostępnych serwetek, sztućców i cukru. Wszystko ma zostać dołączone do zamówienia.