Ochrona pracy obejmuje kilka sytuacji, w których pracodawca nie może zwolnić pracownika, a jeśli to zrobi, można walczyć o ponowne zatrudnienie lub zadośćuczynienie.

Sytuacji, w których pracodawca nie może zwolnić pracownika, jest kilka, ale dotyczą one tylko i wyłącznie osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę. Kodeks pracy zapewnia ochronę pracownika tylko w pewnych, specyficznych sytuacjach. Wśród nich są między innymi takie, gdy osoby są już w wieku przedemerytalnym (do 4 lat przed uzyskaniem świadczeń emerytalnych).

Ochronie podlegają także pracownicy, którzy mają usprawiedliwioną nieobecność w pracy – znajdują się na zwolnieniu lekarskim, mają przyznany urlop wypoczynkowy, na żądanie lub opiekuńczy. Nie podlegają ochronie osoby, które na zwolnieniu lekarskim są dłużej niż 3 miesiące.

Nie można zwolnić osób odbywających służbę wojskową, a także członków związków zawodowych, społeczni inspektorowie pracy, radni, posłowie i senatorowie.

Potrzebujesz pomocy? Zadaj pytanie...

Pomoc prawna w najtrudniejszej sytuacji już od 49 złotych!

Szczególnej ochronie podlegają kobiety ciężarne pracujące na etacie lub przebywające na urlopie macierzyńskim. Ochronie nie podlegają po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Nie można zwolnić osób przebywających na urlopie wychowawczym.

W przypadku, gdy osoba podlegająca ochronie zostanie zwolniona lub przymuszona do zwolnienia się z pracy, może odwołać się od takiej decyzji do sądu. Jeśli macie tego typu problemy, lub dotknęły one kogoś z najbliższych, to możecie zgłosić się do naszych prawników, którzy są dostępni stale pod adresem kontakt@bezprawnik.pl, chętnie Wam pomogą.

Zdjęcia pochodzą z shutterstock.com