Ostatni dzwonek, by złożyć sprawozdanie finansowe za 2018 rok

Firma Dołącz do dyskusji (252)
Ostatni dzwonek, by złożyć sprawozdanie finansowe za 2018 rok

Już tylko niecałe dwa tygodnie zostały na złożenie sprawozdania finansowego za 2018 rok.

Nie znaczy to oczywiście, że ostateczny termin nie upłynął wcześniej, jednak najczęściej spotykaną praktyką jest ustalenie kalendarza firmowego tak, by rok obrotowy pokrywał się z rokiem kalendarzowym.

Sprawozdanie finansowe za 2018 rok

Następnie przysługują nam trzy miesiące na stworzenie sprawozdania finansowego, co w najczęściej spotykanych przypadkach wiąże się z terminem 31 marca. W tym roku sytuacja była naprawdę poważna, ponieważ po raz pierwszy sprawozdanie finansowe obowiązkowo podpisywano drogą elektroniczną. Tym samym sprawozdanie faktycznie musiało być sporządzone do końca marca, nie dało się „nadrobić” przepisów w przyszłości. Tym razem sprawozdania przyjęły też formę plików XML.

Na szczęście prawo przewiduje aż 6 miesięcy na zatwierdzenie sprawozdania finansowego właściwemu organowi, np. zgromadzeniu wspólników w spółce z o. o.. Z reguły termin ten upływa 30 czerwca.

Następnie najpóźniej do 10 (jeśli prowadzimy fundację albo stowarzyszenie) lub 15 lipca musimy złożyć sprawozdanie finansowe wraz ze stosownymi uchwałami do KRS i Urzędu Skarbowego. Już drugi raz, zrobimy to drogą elektroniczną za pośrednictwem e-sprawozdań.

Kto musi złożyć sprawozdanie?

Obowiązek złożenia sprawozdania finansowego może dotyczyć zarówno spółki kapitałowej (np. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością), spółki osobowej (np. spółki jawnej lub partnerskiej), ale też osoby fizycznej prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Istotne jest to, jaka metoda ewidencjonowania przychodów i kosztów funkcjonuje w firmie.

A piszę o tak – wydawałoby się – oczywistej sprawie, ponieważ mam podejrzenie, że przy tegorocznych upałach można o swoich obowiązkach delikatnie zapomnieć. Przypominam też o tym również dlatego, że brak sprawozdania finansowego to rak trawiący polską przedsiębiorczość już od jakiegoś czasu. Względna bezkarność i przymykanie oka przez właściwe organy sprawia, że sprawozdanie finansowe składa średnio 58% zobowiązanych do tego przedsiębiorców (dane za rok 2014).

Warto tez mieć w pamięci, że serwery naszego cudownego e-państwa (Polecam mój tekst: E-państwo to porażka) podczas odbierania sprawozdania finansowego lubią być kapryśne. Lepiej nie zostawiać tego przykrego obowiązku na ostatnią chwilę. Już z samym podpisaniem sprawozdania w ostatnich dniach marca były wielkie problemy.