- Home -
- Dobre wiadomości -
- W Polsce są już pierwsze olejomaty. Olej spożywczy może mieć drugie życie
Zużyty olej kuchenny (UCO) to substancja, której prawidłowa utylizacja stanowi wyzwanie zarówno dla branży gastronomicznej, jak i dla wszystkich gospodarstw domowych. Zwykle spotykamy się z dwoma rozwiązaniami: ponownym smażeniem lub wylaniem do zlewu. Żadna z tych metod nie jest jednak bezpieczna ani dla środowiska, ani dla infrastruktury kanalizacyjnej. W wielu krajach UCO stanowi poważny problem ekologiczny, gdyż niewłaściwa jego obróbka prowadzi do zanieczyszczenia wód, gleby i powietrza. Na szczęście, w Polsce pojawiły się już innowacyjne rozwiązania, które pozwalają na skuteczniejszą i bardziej ekologiczną utylizację tego odpadu. Mowa o olejomatach.

15.08.2025 12:11, Mariusz Lewandowski
15.08.2025 11:21, Edyta Wara-Wąsowska
15.08.2025 10:17, Joanna Świba
15.08.2025 9:33, Mariusz Lewandowski
15.08.2025 8:49, Rafał Chabasiński
15.08.2025 8:01, Mariusz Lewandowski
15.08.2025 7:45, Mariusz Lewandowski
15.08.2025 7:11, Filip Dąbrowski
15.08.2025 6:55, Jerzy Wilczek
15.08.2025 6:00, Filip Dąbrowski
15.08.2025 0:55, Mariusz Lewandowski
14.08.2025 20:10, Katarzyna Zuba
14.08.2025 16:20, Mariusz Lewandowski
14.08.2025 16:14, Mariusz Lewandowski
14.08.2025 13:07, Edyta Wara-Wąsowska
14.08.2025 12:46, Katarzyna Zuba
14.08.2025 12:01, Aleksandra Smusz
14.08.2025 11:16, Edyta Wara-Wąsowska
14.08.2025 11:08, Mariusz Lewandowski
14.08.2025 10:39, Mateusz Krakowski
14.08.2025 9:56, Mateusz Krakowski
14.08.2025 8:32, Joanna Świba
14.08.2025 6:51, Mariusz Lewandowski
14.08.2025 6:34, Mariusz Lewandowski
13.08.2025 20:32, Rafał Chabasiński