- Home -
- Dobre wiadomości -
- W Polsce są już pierwsze olejomaty. Olej spożywczy może mieć drugie życie
W Polsce są już pierwsze olejomaty. Olej spożywczy może mieć drugie życie
Zużyty olej kuchenny (UCO) to substancja, której prawidłowa utylizacja stanowi wyzwanie zarówno dla branży gastronomicznej, jak i dla wszystkich gospodarstw domowych. Zwykle spotykamy się z dwoma rozwiązaniami: ponownym smażeniem lub wylaniem do zlewu. Żadna z tych metod nie jest jednak bezpieczna ani dla środowiska, ani dla infrastruktury kanalizacyjnej. W wielu krajach UCO stanowi poważny problem ekologiczny, gdyż niewłaściwa jego obróbka prowadzi do zanieczyszczenia wód, gleby i powietrza. Na szczęście, w Polsce pojawiły się już innowacyjne rozwiązania, które pozwalają na skuteczniejszą i bardziej ekologiczną utylizację tego odpadu. Mowa o olejomatach.

29.09.2025 15:27, Marcin Szermański

Nowy tydzień, nowa drama Allegro. Pracowników wkurzyło, że muszą wrócić do biur, a to był dopiero początek
29.09.2025 14:25, Jakub Kralka
29.09.2025 14:15, Mateusz Krakowski
29.09.2025 13:21, Rafał Chabasiński
29.09.2025 12:51, Rafał Chabasiński
29.09.2025 11:51, Mariusz Lewandowski
29.09.2025 10:15, Rafał Chabasiński
29.09.2025 9:23, Rafał Chabasiński
29.09.2025 7:25, Aleksandra Smusz
29.09.2025 6:29, Aleksandra Smusz
29.09.2025 4:44, Mateusz Krakowski
28.09.2025 15:22, Rafał Chabasiński
28.09.2025 14:44, Aleksandra Smusz
28.09.2025 13:41, Rafał Chabasiński
28.09.2025 12:30, Aleksandra Smusz
28.09.2025 11:09, Rafał Chabasiński
28.09.2025 9:12, Aleksandra Smusz
28.09.2025 7:17, Aleksandra Smusz
28.09.2025 6:50, Marcin Szermański
27.09.2025 16:33, Mateusz Krakowski
27.09.2025 15:09, Miłosz Magrzyk
27.09.2025 14:23, Aleksandra Smusz
27.09.2025 13:13, Aleksandra Smusz
27.09.2025 12:09, Rafał Chabasiński