REKLAMA
  1. Home -
  2. Dobre wiadomości -
  3. W Polsce są już pierwsze olejomaty. Olej spożywczy może mieć drugie życie
W Polsce są już pierwsze olejomaty. Olej spożywczy może mieć drugie życie

Zużyty olej kuchenny (UCO) to substancja, której prawidłowa utylizacja stanowi wyzwanie zarówno dla branży gastronomicznej, jak i dla wszystkich gospodarstw domowych. Zwykle spotykamy się z dwoma rozwiązaniami: ponownym smażeniem lub wylaniem do zlewu.  Żadna z tych metod nie jest jednak bezpieczna ani dla środowiska, ani dla infrastruktury kanalizacyjnej. W wielu krajach UCO stanowi poważny problem ekologiczny, gdyż niewłaściwa jego obróbka prowadzi do zanieczyszczenia wód, gleby i powietrza. Na szczęście, w Polsce pojawiły się już innowacyjne rozwiązania, które pozwalają na skuteczniejszą i bardziej ekologiczną utylizację tego odpadu. Mowa o olejomatach.

Najnowsze
Warte Uwagi