- Home -
- Podatki -
- Już potwierdzone - czeka nas nowy podatek, ceny jedzenia pójdą w górę, ale to wszystko dla naszego dobra
Minister zdrowia nie owija w bawełnę i wprost stwierdza, że podatek cukrowy zostanie wprowadzony jak najszybciej. To znaczy, twierdzi, że chce, by go wprowadzono niezwłocznie, ale — z uwagi na sprawność obecnej ekipy rządzącej — można to uznać za pewne.

Podatek cukrowy
Jak opisuje Portal Spożywczy, Minister Zdrowia, prof. Łukasz Szumowski, wypowiedział się wczoraj odnośnie do planów wprowadzenia podatku od cukru. Stwierdził, że na wprowadzenie tzw. podatku cukrowego resort daje sobie maksymalnie dwa lata. Podatek od cukru zostanie wprowadzony najpóźniej w 2022 roku.
Podatek ma zostać wprowadzony w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej. Chodzi o to, że generalnie rzecz biorąc, otyłość ma widoczny wpływ na wzrost zachorowań na choroby onkologiczne, a także na sam rozwój tych chorób, więc opodatkowanie produktów zawierających cukier ma być wyjściem idealnym, a wręcz koniecznym.
Dotychczas pomysł pojawiał się kilkukrotnie, ale nigdy dotąd ze strony Ministerstwa Zdrowia. Podatek od cukru chciał m.in. GIS, a także NFZ i NIZP-PZH, które w podatku od cukru również widzą sposób na rozwiązanie problemów zdrowotnych Polaków. O podatku od cukru już pisaliśmy, bo temat powraca jak bumerang.
Jednak do tej pory nikt nie mówił o konkretach, więc wczorajsza wypowiedź ministra zdrowia jest niewątpliwie przełomowa.
Spożycie cukru w Polsce
Spożycie cukru w Polsce według GUS sukcesywnie rośnie. W latach 50. przeciętny Polak spożywał rocznie ok. 25 kg cukru, a w roku 2018 - aż 51 kg. Wprowadzenie podatku od cukru raczej nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, bo na otyłość Polaków nie składa się tylko ilość spożytego cukru, a głównie zupełny brak wiedzy na temat odżywiania, nawet wśród wielu dietetyków.
Co z tego, że przeciętny Kowalski nie kupi słodzonego napoju, jak na obiad i tak zje utopionego w garnku oleju panierowanego schabowego z ziemniakami z sosem? Sam cukier, co potwierdzają badania, nie jest trucizną, o ile stanowi normalny i racjonalnie stosowany składnik diety.
Dopóki Polacy nie nauczą się, że to nie cukier, a nadmiar kalorii względem dziennego zapotrzebowania odpowiada za przyrost wagi, a także nie zrozumieją konieczności racjonalnego podejścia do swojej diety (bo najtańsze produkty z surowców niskiej jakości przekładają się na jakość zdrowia i życia), to żaden podatek nic dobrego nie przyniesie.
A nie, przepraszam, oczywiście, że przyniesie. Kolejne wpływy do budżetu.
zobacz więcej:
05.07.2025 12:35, Mariusz Lewandowski
05.07.2025 12:21, Mariusz Lewandowski
05.07.2025 8:21, Aleksandra Smusz
05.07.2025 7:35, Igor Czabaj
05.07.2025 4:21, Mariusz Lewandowski
04.07.2025 18:00, Joanna Świba
04.07.2025 16:43, Katarzyna Zuba
04.07.2025 15:31, Joanna Świba
04.07.2025 14:17, Joanna Świba
04.07.2025 13:07, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 12:15, Mateusz Krakowski
04.07.2025 11:32, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 10:45, Mateusz Krakowski
04.07.2025 9:58, Aleksandra Smusz
04.07.2025 9:33, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 8:46, Joanna Świba
04.07.2025 7:48, Joanna Świba
04.07.2025 6:57, Aleksandra Smusz
03.07.2025 20:42, Joanna Świba
03.07.2025 15:57, Mateusz Krakowski
03.07.2025 14:09, Mariusz Lewandowski
03.07.2025 13:35, Jakub Kralka
03.07.2025 13:27, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:53, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:08, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 11:29, Mateusz Krakowski
03.07.2025 10:19, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski