REKLAMA
  1. Home -
  2. Praca -
  3. Posiłek w pracy dla wegetarian: czy pracodawca ma obowiązek zapewnić danie bezmięsne?
Posiłek w pracy dla wegetarian: czy pracodawca ma obowiązek zapewnić danie bezmięsne?

Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje i posiłki dla pracowników, jeśli jest to konieczne ze względów profilaktycznych, a warunki pracy są szczególnie uciążliwe. Co jednak, jeśli wśród pracowników jest osoba, która na co dzień nie spożywa mięsa? Czy pracodawca musi zapewnić posiłek w pracy dla wegetarian?

Posiłek profilaktyczny: kiedy przysługuje?

W Kodeksie pracy znajdziemy przepis dotyczący obowiązku zapewnienia przez pracodawcę posiłku w pracy:

Art. 232. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.

REKLAMA

To, jak dokładnie wygląda taki posiłek, określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Rozporządzenie precyzuje, że musi to być danie gorące o określonej kaloryczności. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji między węglowodanami, tłuszczami a białkami w daniu.

Posiłek w pracy dla wegetarian: czy pracodawca musi zapewnić danie bezmięsne?

O ile zasady wydawania posiłków profilaktycznych są jasne, o tyle problem w interpretacji przepisów może nastąpić w sytuacji, gdy część załogi pracowniczej ma ściśle określoną dietę. Załóżmy, że wśród pracowników znajduje się dwóch wegetarian i jeden weganin. Warunki pracy wymuszają na pracodawcy zapewnienie posiłku. Czy musi zapewnić odrębny posiłek w pracy dla wegetarian lub weganina? Przyjmuje się, że pracodawca przynajmniej powinien się o to postarać. Co jednak, jeśli posiłki wydawane przez pracodawcę są głównie mięsne?

REKLAMA

Przepisy prawa podsuwają dwa rozwiązania. Po pierwsze, pracodawca może przerzucić na pracownika obowiązek przygotowania sobie posiłku (jeśli ze względów organizacyjnych ma problemy z jego wydaniem). Musi jednak wtedy zapewnić pracownikowi produkty, z których ten przygotuje sobie posiłek. Dzięki temu rozwiązaniu wegetarianin czy weganin będą mogli przyrządzić to, co będą chcieli i co jest zgodne z ich dietą.

Drugie rozwiązanie to umożliwienie pracownikowi korzystanie z posiłków w punktach gastronomicznych. W takiej sytuacji posiłek w pracy dla wegetarian to po prostu…posiłek w wegetariańskiej knajpie, w której zainteresowany sam wybierze, na co ma ochotę. Co ważne – pracownik powinien móc zjeść posiłek w czasie pracy.

REKLAMA

Pracownikowi nie przysługuje również ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje. Pracodawca na warunkach określonych w ustawie musi po prostu zapewnić mu posiłek profilaktyczny.

Dołącz do dyskusji
Najnowsze
Warte Uwagi