O szpitalnym jedzeniu powstają już opowieści i memy, które jednak często bynajmniej nie są śmieszne. Niestety, ale osoby, które chociaż raz były w szpitalu, często nie mają dobrych wspomnień, związanych z posiłkami tam serwowanymi. Ministerstwo Zdrowia jednak postanowiło zacząć walczyć z tym problemem na poważnie. Do marca 2026 roku szpitale będą musiały wdrożyć specjalne zalecenia żywieniowe.

Ministerstwo określi, co pacjenci mają jeść w szpitalach. Placówki same często tego nie wiedzą
Choć opinie o szpitalnym jedzeniu są negatywne, często jakość posiłków zależy od konkretnej placówki medycznej. Nie zmienia to faktu, że odpowiednie zbilansowanie diety, która jest dostosowywana do potrzeb konkretnych pacjentów, wcale nie jest proste. O tym, jak obecnie szpitale radzą sobie z żywieniem pacjentów, informuje serwis prawo.pl. Okazuje się, że możemy obecnie wyszczególnić aż 14 rodzajów szpitalnych diet.
Należą do nich np. dieta bogatobiałkowa albo niskobiałkowa czy eliminacyjna. Wielu pacjentów musi otrzymywać także posiłki wegetariańskie lub bezglutenowe. Zdarzają się także pacjenci, którzy nie powinni spożywać produktów z laktozą, a także jajek. Oczywiście każdy pacjent musi przyjmować także posiłki, które są dopasowane do jego masy ciała.
Ministerstwo bierze się za bałagan żywieniowy, który powstał niestety przez wiele lat zaniedbań w służbie zdrowia. Szpitale oprócz usystematyzowania jadłospisu, będą musiały wprowadzić także elementy edukacyjne do swojej działalności. Każdy pacjent będzie musiał wiedzieć o tym, że szpital poprzez dobre żywienie pacjentów, dba także bezpośrednio o jego zdrowie. Autorzy projektu rozporządzenia zapewniają, że dobre żywienie powinno stać się podstawą funkcjonowania szpitali:
Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie, stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na poprawę skuteczności leczenia. Dobrze odżywiony pacjent, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta, a także obniża całkowity koszt leczenia.
Jednolite wytyczne żywieniowe mają ukrócić bałagan, na który zwracała uwagę min. Najwyższa Izba Kontroli
Serwis prawo.pl przywołuje raporty, które bynajmniej nie są pochlebne dla polskiej służby zdrowia. Wynika z nich jasno, że szpitalne diety są niewystarczająco sprecyzowane oraz niejednolicie nazywane. NIK nie zostawiał także suchej nitki na jakości posiłków, które są serwowane w polskich szpitalach.
Z raportu z roku 2018 wynika jasno, że posiłki w szpitalach były niepełnowartościowe, a także przygotowywane ze składników, które nie są odpowiednio dobrane dla osób, które mają szybko odzyskiwać siły w szpitalu.
Jakby tego było mało, w wielu posiłkach, które otrzymują w szpitalach pacjenci, wykryto zawyżone poziomy soli, a szpitalne dania nie były w odpowiedni sposób zbilansowane pod kątem ilości białka.
Szpitale mają czas do marca 2026 roku, aby zapoznać się z wytycznymi rozporządzenia resortu i przygotować kadrę szpitalną na wprowadzenie nowych wytycznych żywieniowych.
28.06.2025 19:08, Mateusz Krakowski
28.06.2025 16:05, Mateusz Krakowski
28.06.2025 12:08, Rafał Chabasiński
28.06.2025 10:25, Katarzyna Zuba
28.06.2025 8:17, Mariusz Lewandowski
28.06.2025 8:05, Aleksandra Smusz
28.06.2025 7:15, Aleksandra Smusz
28.06.2025 4:30, Mariusz Lewandowski
27.06.2025 20:30, Justyna Bieniek
27.06.2025 19:25, Rafał Chabasiński
27.06.2025 14:58, Mariusz Lewandowski
27.06.2025 12:45, Edyta Wara-Wąsowska
27.06.2025 12:15, Mateusz Krakowski
27.06.2025 11:22, Mateusz Krakowski
27.06.2025 10:28, Joanna Świba
27.06.2025 9:38, Katarzyna Zuba
27.06.2025 9:02, Miłosz Magrzyk
27.06.2025 8:33, Aleksandra Smusz
27.06.2025 7:46, Rafał Chabasiński
26.06.2025 22:22, Mateusz Krakowski