- Home -
- Zakupy -
- Salmonella w jajkach. Jak rozpoznać jajka z salmonellą? Jak się ustrzec przed chorobą? Dlaczego GIS nas informuje?
Salmonella w jajkach, ostrzega Główny Inspektor Sanitarny. Czy przed tą chorobą można się jakoś uchronić? Czy jest jakiś sposób, który pozwoli nam wykryć salmonellę w jajkach? Dlaczego nie powinniśmy ich teraz jeść oraz czemu grozi to epidemią?

Jakiś czas temu Główny Inspektor Sanitarny kazał nam ostrożnie kupować jajka w dużych marketach. Problem? W niektórych z nich została wykryta salmonella, bardzo nieprzyjemna i zaraźliwa choroba. To oznacza, że ceny jajek szybko polecą na łeb, na szyję, ale i tak nie powinniśmy dać się skusić niższymi cenami. Chodzi nie tylko o nasze bezpieczeństwo, ale również o bezpieczeństwo innych.
Zapytałam wczoraj kolegę weterynarza, jak rozpoznać jajko z salmonellą. Odpowiedział: jeśli je zjesz i dostaniesz gorączki oraz strasznej biegunki, to znaczy, że w jajku była salmonella. Nie da się jej rozpoznać na pierwszy, drugi ani nawet dziesiąty rzut oka. Teoretycznie obróbka termiczna powinna poradzić sobie z bakteriami, ale nawet samo dotykanie skorupki zarażonego jajka może na nas sprowadzić chorobę.
Dlaczego więc GIS nas ostrzega? Bo salmonellą możemy łatwo kogoś zarazić, a to oznacza, że nawet i doprowadzić do epidemii.
Salmonella w jajkach
Salmonella rozprzestrzenia się drogą wodną. To oznacza, że jeżeli się rozchorujemy, to stanowimy w tym momencie zagrożenie dla naszych domowników, którzy korzystają z nami z jednej łazienki, garnków, sztućców. Samo umycie po nas naczyń nie sprawi, że bakteria odejdzie, te naczynia trzeba byłoby za każdym razem porządnie wyparzać i uważać, czego się po nas dotyka. Jeśli zignorujemy więc ostrzeżenie GIS i się zarazimy, zaczniemy zarażać innych. Jeśli wszyscy go zlekceważą - mamy epidemię.
Salmonella może być nawet śmiertelna. Wystarczy, że biegunka będzie tak silna, że po prostu się odwodnimy. Właśnie dlatego na pewien czas powinniśmy sobie odpuścić zarówno jajka z marketów, jak i te z targów. Możemy kupować u sprawdzonych rolników, to jest zawsze mile widziane, aczkolwiek poza tym, raczej się wystrzegajmy - niech GIS da nam znać, że już można je jeść.
01.07.2025 12:47, Rafał Chabasiński
01.07.2025 12:00, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 11:38, Mateusz Krakowski
01.07.2025 10:47, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:58, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski
01.07.2025 8:37, Rafał Chabasiński
01.07.2025 7:52, Aleksandra Smusz
01.07.2025 6:56, Rafał Chabasiński
30.06.2025 20:19, Rafał Chabasiński
30.06.2025 16:17, Rafał Chabasiński
30.06.2025 15:12, Katarzyna Zuba
30.06.2025 13:30, Mariusz Lewandowski
30.06.2025 12:55, Mateusz Krakowski
30.06.2025 11:32, Edyta Wara-Wąsowska
30.06.2025 10:57, Mariusz Lewandowski
30.06.2025 10:51, Rafał Chabasiński
30.06.2025 10:12, Katarzyna Zuba
30.06.2025 9:17, Edyta Wara-Wąsowska
30.06.2025 8:30, Rafał Chabasiński
30.06.2025 8:07, Edyta Wara-Wąsowska
30.06.2025 7:02, Aleksandra Smusz
30.06.2025 5:57, Rafał Chabasiński
29.06.2025 18:00, Rafał Chabasiński