Potwierdziły się wcześniejsze plotki mówiące o planowanym otwarciu gastronomii od 18 maja. Szczęśliwie dla wszystkich, zalecenia dla restauracji przewidują poluzowanie w większym zakresie, niż pierwotnie zapowiadano. Zjemy nie tylko w ogródkach.
Epidemia koronawirusa i zamknięcie gospodarki było potężnym ciosem w całą branżę gastronomiczną. Pewnym światełkiem w tunelu była możliwość realizacji zamówień na wynos lub z dowozem. Z pewnością ostatnie tygodnie to ogromny wzrost popularności pośredników w dowozie. Sam wielokrotnie z nich korzystałem, chcąc wesprzeć swoje ulubione restauracje. Niestety gastronomia to również królestwo śmieciówek, dlatego pracownicy restauracji jako jedni z pierwszych zostali na lodzie i w poszukiwaniu pracy. Dzisiejsza zapowiedź rządu pozwala im mieć nadzieję na szybki powrót do pracy.
Wbrew wcześniejszym zapowiedziom, otwarcie restauracji nie dotyczy wyłącznie tych z ogródkiem. Przypomnijmy, że pierwotnie rząd planował umożliwienie obsługi klientów wyłącznie w ogródkach. Szczęśliwie zrezygnowano z tego pomysłu i od 18 maja niemal każda placówka gastronomiczna będzie mogła powrócić do pracy. Warunkiem jest oczywiście spełnienie rygorystycznych wymogów sanitarnych. Rząd opublikował zalecenia dla restauracji i placówek gastronomicznych.
Zalecenia dla restauracji
Fundamenty są takie same jak w każdym przypadku przebywania w przestrzeni publicznej. Obowiązkowa dezynfekcja stolików po każdym kliencie, czyszczenie wszystkich powierzchni wspólnych, maseczki, rękawiczki i dystans. Klienci będą mogli zdjąć maseczki, dopiero siedząc przy stoliku. Na samej sali ma być umieszczonych kilka różnych punktów do dezynfekcji (np. w toaletach, przy wejściu, przy kasach). Niezbędne będzie zachowanie dystansu co najmniej 2 metrów pomiędzy stolikami. Wyjątkiem mają być stoliki oddzielonych przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat. Wprowadzono limit osób przebywających jednocześnie w lokalu, czyli 1 osoba na 4 metry kwadratowe.
Niestety do restauracji nie będziemy mogli przyjść ze znajomymi. Przy jednym stoliku może znajdować się tylko i wyłącznie jedna osoba. Ograniczenie nie dotyczy rodzin i osób tworzących wspólne gospodarstwo. Wyjątkiem ma być sytuacja, w której kilka osób siedzących przy jednym stoliku zachowuje odstęp co najmniej 1,5 metra i nie siedzi naprzeciw siebie.
Zalecenia dla restauracji przewidują wyłączenie z użycia wszelkich punktów samoobsługowych. Dotyczy to wszelkiej maści dystrybutorów do napojów, barów sałatkowych czy bufetów. Ze stolików zostaną usunięte wszelkie przyprawy, serwetki i sztućce, które będą podawane każdorazowo wraz z zamówieniem przez obsługę.
Zalecenia dla restauracji na czas epidemii
Właścicieli restauracji czeka nie lada wyzwanie związane z organizacją pracy na czas epidemii. Zalecenia dla restauracji, podobnie jak zalecenia dla fryzjerów zachęcają do wprowadzenia pracy zmianowej. Liczba pracowników na zmianie powinna być jak najmniejsza, a jednocześnie wystarczająca do spełnienia nowych obowiązków (związanych chociażby z dezynfekcją). Restauracja ma być sprzątana i dezynfekowana tak często, jak to tylko możliwe. Pracownicy muszą mieć możliwość pracowania w jak największej odległości od siebie. Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie środków ochrony i do dezynfekcji.