Jak legalnie wytwarzać alkohol na własny użytek?

Gorące tematy Państwo dołącz do dyskusji (52) 28.09.2016
Jak legalnie wytwarzać alkohol na własny użytek?

Udostępnij

Marek Krześnicki

Domowa produkcja alkoholi to hobby wielu Polaków. W wielu domach znajdziemy gąsiory i inne urządzenia służące do produkcji różnych alkoholi, a niejedna babcia to specjalistka od nalewek. Czy produkcja alkoholu na własny użytek jest legalne? Od czego to zależy? Domowa produkcja alkoholu a prawo.

Odpowiedź na powyższe pytania w dużej mierze zależy od tego, jaki rodzaj procentowego trunku będzie produkowany. W polskim prawie zróżnicowano bowiem prawa obywateli do wytwarzania alkoholu.

Wino i cydr można produkować bezkarnie

Nie ma wątpliwości, że ustawodawca pozwolił na domową produkcję wina i cydru (oraz podobnych alkoholi). W ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina z 2011 r. wskazano, że jej zapisów – m.in. dotyczące obowiązku uzyskania stosownych zezwoleń –

nie stosuje się do wyrobów winiarskich wyrobionych domowym sposobem na użytek własny i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu

Jeśli zatem w Waszym domu stoi gdzieś zapomniany już gąsior, możecie go używać bez obaw, że dopuszczacie się czynu zabronionego. O ile oczywiście produkcja ma charakter hobbystyczny (tzw. na własny użytek). Dodać należy, że „wyrobami winiarskimi” w rozumieniu ustawy są: wino, cydr i perry.

Identyczny zapis jak wyżej cytowany dotyczy wyrobów spirytusowych. Definicja tych wyrobów została zawarta w unijnym rozporządzeniu z 2008 r. Oznacza to, że na własny użytek można produkować: rum, whisky, okowitę, brandy, wódkę, gin i likiery.

Domowa produkcja alkoholu – co z piwem?

Piwo, w przeciwieństwie do wina, nie doczekało się „własnej” ustawy. Ale z perspektywy hobbystycznego producenta tego trunku to akurat nie jest zła wiadomość. Brak jest przepisów, które zakazywałyby takiej działalności. Oczywiście, wprowadzanie piwa do obrotu podlega już obostrzeniom i wymaga uzyskania stosownych zezwoleń.

Alkoholu etylowego (legalnie) nie wyprodukujesz

Kontrowersje budzi legalność produkcji alkoholu etylowego (bimbru). Wątpliwości budzą zapisy ustawy o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych. W art. 12a wskazano, że „Kto bez wymaganego wpisu do rejestrów, o których mowa w art. 3 ust. 1 i 2, wyrabia, skaża, oczyszcza lub odwadnia alkohol etylowy albo wytwarza wyroby tytoniowe – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku„.

Problem polega na tym, że karane jest wytwarzanie alkoholu etylowego bez wymagano wpisu do właściwego rejestru. Z literalnej treści art. 3 tej ustawy wynika, że wpis do rejestru dotyczy przedsiębiorców:

Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu, oczyszczania, skażania lub odwadniania alkoholu etylowego jest działalnością regulowaną (…) i wymaga wpisu do rejestru podmiotów wykonujących działalność w zakresie wyrobu i przetwarzania alkoholu etylowego

Uprawnione byłoby zatem twierdzenie, że produkcja na własny użytek, a zatem nie nosząca znamion działalności gospodarczej, nie wymaga wpisu – i, w konsekwencji, jest legalna. Inaczej uznał jednak Sąd Najwyższy, który w 2004 r. uznał, że:

Znamiona przestępstwa określonego w art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. Nr 31, poz. 353 ze zm.) wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek.

Sędziowie uznali, że skoro w ustawie tej brak jest zapisów analogicznych jak w „ustawie winiarskiej” – w jej ówczesnym brzmieniu – o dozwoleniu produkcji na własny użytek, to produkcja alkoholu etylowego zawsze wymaga zezwolenia.

A jeśli masz wątpliwości, czy Twoja domowa produkcja alkoholu jest legalna, zawsze warto skorzystać z porady prawnika. Z redakcją Bezprawnik.pl współpracuje zespół osób specjalizujących się w poszczególnych dziedzinach, który solidnie, szybko i tanio pomoże rozwiązać Twój problem. Opisz go pod adresem e-mailowym kontakt@bezprawnik.pl, a otrzymasz bezpłatną wycenę rozwiązania sprawy