Sklepiki szkolne padają jak muchy

Gorące tematy Państwo Dołącz do dyskusji (31)
Sklepiki szkolne padają jak muchy

Szkolne sklepiki znikają ze szkół przez restrykcyjne przepisy. Czy Ministerstwo Zdrowia zliberalizuje przepisy?

Od 1 września 2015 roku weszła w życie ustawa o wycofaniu tak zwanego „śmieciowego jedzenia” ze szkół. Chodzi o to, by w stołówkach i sklepikach szkolnych niepodawane i sprzedawane były produkty zawierające zbyt dużo cukru, tłuszczu i soli. Okazuje się, że dbanie o zdrowie dzieci nie wyszło na zdrowie wielu przedsiębiorstwom – sklepiki szkolne padają jak muchy.

Pisaliśmy już o tym, że wprowadzone bardzo restrykcyjne przepisy sprawią wiele kłopotów stołówkom i ludziom, którzy prowadzą w szkołach sklepiki z przekąskami i innymi produktami żywieniowymi. Przedsiębiorcy narzekali na zbyt krótki czas na przystosowanie się do zmian i źle wróżyli swoim interesom.

Okazuje się, że zmiana przepisów tragicznie wpłynęła na rentowność kiosków i sklepików, o których wspomnieliśmy. Przedsiębiorcy twierdzą, że szkodzą im przepisy wprowadzające bardzo restrykcyjne i wymagające ograniczenia odnośnie składu produktów, takie jak:

1. Kanapki:
1) na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego;
2) z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami (..), olejem, tłuszczami mlecznymi do smarowania (..), w tym masłem, ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli;
3) z warzywami lub owocami (..)
4) bez soli oraz sosów, w tym majonezu, z wyłączeniem ketchupu, w przypadku którego zużyto nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia.

2. Sałatki i surówki w opakowaniach jednostkowych:
1) na bazie warzyw lub owoców (..)
2) z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub produktami mlecznymi zgodnymi z wymaganiami, o których mowa w ust. 5, lub produktami zbożowymi (..), wyrobami z nasion roślin strączkowych, suszonymi warzywami i owocami, lub orzechami oraz nasionami (..), olejem, ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli.

3. Mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..)

4. Napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy:
1) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia, bez dodatku substancji słodzących (..);
2) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem.

5. Produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów:
1) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia;
2) bez dodatku substancji słodzących (..);
3) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

6. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe:
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..);
2) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie wyższej niż 450 mg w 100 g produktu gotowego do spożycia.

7. Warzywa:
1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych;
2) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..);
3) w przypadku przetworzonych – o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta oraz kwaszone ogórki;
4) przygotowane do bezpośredniego spożycia;
5) podawane w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją dostateczne możliwości to w opakowaniach jednostkowych.

8. Owoce:
1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych;
2) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..);
3) przygotowane do bezpośredniego spożycia;
4) podawane w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją dostateczne możliwości to w opakowaniach jednostkowych.

9. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona:
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..), soli oraz tłuszczu;
2) w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g.

10. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne:
1) w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml;
2) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..) w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych;
3) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem.

11. Przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne:
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..);
2) bez dodatku soli.

12. Koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, czyli napoju:
sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne (..)

13. Naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa, w opakowaniach jednostkowych.

14. Inne napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących (..):
1) herbata, w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim;
2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim;
3) kawa zbożowa, w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim.

Napływają informacje, że już kilka tysięcy punktów sprzedaży przekąsek i innych potraw zostało zamkniętych z powodu nierentowności. Podobno ponad 80 proc. takich placówek zniknęło z Pomorza.

Dzieci nie chcą kupować zdrowego jedzenia, które, jak twierdzą, jest niesmaczne i zbyt drogie. Jednym słowem tęsknią za słonymi i zawierające cukier oraz wzmacniacze smaku i zapachu produktami. Z wielu nieco prześmiewczych, ale prawdziwych informacji wynika, że dzieci tworzą swego rodzaju szarą strefę, przemycając do szkół batoniki, chipsy i słodkie napoje, a niektóre nawet nimi handlują.

Ministerstwo Zdrowia ma sprawdzić, czy zmiany wprowadzone nowelizacją ustawy sprawiły szkołom, stołówkom i sklepikom kłopoty, a jeśli tak to jakie. Do 6 października był czas na dostarczanie informacji. Teraz ministerstwo ma przeanalizować dane i pomyśleć o ewentualnym złagodzeniu wprowadzonych niedawno przepisów.

Ciekawe jak szybko dojdzie do złagodzenia restrykcyjnej ustawy i kiedy zmiany te zostaną przegłosowane w Sejmie. Czy przedsiębiorcy, którzy musieli zamknąć swoje małe biznesy, otworzą je ponownie, a dzieci znów będą zajadały się śmieciowym jedzeniem oficjalnie na terenie szkolnym?

Masz problemy lub wątpliwości związane z przepisami wprowadzonymi przez ustawodawców lub ich złą interpretacją przez urzędników i chciał(a)byś uzyskać poradę prawnika? Z redakcją Bezprawnik.pl współpracuje zespół prawników specjalizujących się w poszczególnych dziedzinach, który solidnie, szybko i tanio pomoże rozwiązać Twój problem. Opisz go pod adresem e-mailowym kontakt@bezprawnik.pl, a otrzymasz bezpłatną wycenę rozwiązania sprawy.

Zdjęcie z serwisu shutterstock.com