- Home -
- Na wesoło -
- Maszyna do grillowania może zrobić nam krzywdę. Urząd ostrzega
Jak majówka w Polsce, to wiadomo - girllowanie musi być. Kłopotem mogą być jednak... maszyny do grillowania. UOKiK postanowił je skontrolować - i wyniki tej kontroli zbyt optymistyczne nie są.

Okazało się, że co trzeci skontrolowany grill miał nieprawidłowości - podaje Urząd. Nie zawsze były to jakieś wielkie usterki. Grillom brakowało na przykład odpowiednich piktogramów ostrzegawczych, inne miały niekompletną instrukcję lub niepełne ostrzeżenia.
Ogólnie, jak podaje Urząd, dobrze nie jest. Podczas tej kontroli zakwestionowano ok. 32 proc. partii grilli, a podczas poprzedniej kontroli 5 lat temu uchybienia były w ok. 20 proc. takich maszyn.
Jednak UOKiK wziął też część maszyn do badań laboratoryjnych. I dopiero powychodziły kwiatki.
"W 8 na 10 przebadanych laboratoryjnie urządzeniach wykryto poważne wady" - podaje Urząd.
Maszyny do grilla są niebezpieczne?
Raz na przykład palenisko wykonane ze zbyt cienkiej blachy, a raz w maszynie były zbyt duże prześwity między prętami rusztu na żywność.
"Jeden z przebadanych grilli po użyciu się odkształcił, był na tyle niestabilny, że przewrócił się, kiedy na brzegu misy, w miejscu do tego przeznaczonym, powieszono pokrywę. W niektórych grillach brakowało też uchwytów przy ruszcie na żywność" - czytamy dalej w komunikacie.
Jednym słowem - sprzedawane grille nie zawsze są bezpieczne. UOKiK podaje, że coraz więcej trafia ich do nas z importu i chyba delikatnie sugeruje, że to może być częściowo źródło problemów.
A jak wybrać dobry grill? I tutaj UOKiK przedstawia kilka złotych rad. Jeśli chodzi o maszyny wielorazowe, to warto wybierać takie, które mają nakładane ręcznie ruszty na żywność z przynajmniej jednym uchwytem. Istotne są też różne inne uchwyty i mechanizmy blokujące.
Jeśli chodzi zaś o grille jednorazowe, to dobrze, aby korpus był z niepalnych materiałów. W innym przypadku taki grill "powinien być sprzedawany ze środkiem gaśniczym".

Jak bezpiecznie wybrać maszynę do grillowania? Fot.: UOKiK/Twitter
Rzecz jasna niebezpieczny może być nie tylko grill, ale i człowiek, który go obsługuje. Dlatego Urząd przypomina, by nie rozpalać grilla z użyciem spirytusu czy benzyny oraz aby ustawiać maszyny na stabilnym, poziomym podłożu.
My jednak mamy nadzieję, że wszystkim majówka (oby wolna!) będzie się kojarzyła z owocnym grillowaniem, a nie z problemami, przed którymi przestrzega UOKiK!
02.07.2025 14:14, Katarzyna Zuba
02.07.2025 12:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 11:59, Mariusz Lewandowski
02.07.2025 11:23, Katarzyna Zuba
02.07.2025 10:16, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 9:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 8:49, Aleksandra Smusz
02.07.2025 7:58, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 7:08, Rafał Chabasiński
02.07.2025 6:05, Justyna Bieniek
02.07.2025 4:30, Mariusz Lewandowski
01.07.2025 21:10, Mariusz Lewandowski
01.07.2025 15:55, Justyna Bieniek
01.07.2025 15:13, Rafał Chabasiński
01.07.2025 12:47, Rafał Chabasiński
01.07.2025 12:00, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 11:38, Mateusz Krakowski
01.07.2025 10:47, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:58, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski
01.07.2025 8:37, Rafał Chabasiński
01.07.2025 7:52, Aleksandra Smusz
01.07.2025 6:56, Rafał Chabasiński
30.06.2025 20:19, Rafał Chabasiński