Był cukier, a teraz być może pojawi się podatek od mięsa. Chodzi o środowisko

Gorące tematy Podatki Środowisko Dołącz do dyskusji (899)
Był cukier, a teraz być może pojawi się podatek od mięsa. Chodzi o środowisko

W najbliższą środę Parlament Europejski będzie debatował nad propozycją sprawiedliwego ustalania cen mięsa w całej Unii Europejskiej.  Branża mięsna poniesie koszty wytwarzanego podczas hodowli CO2. Oznacza to wzrost cen nawet o 2 zł za 100 gramów w przypadku wołowiny czy cielęciny. 

Podatek od mięsa ma pomóc walczyć z globalnym ociepleniem

Przy rozmowach o ekologii i globalnym ociepleniu bardzo często zwraca się uwagę na kwestię jedzenia mięsa. Hodowla zwierząt odpowiada za około 18% antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. Stąd też nawet ograniczenie spożycia mięsa może znacznie zmniejszyć ilość emitowanego CO2. Zdaniem Koalicji TAPP podatek od mięsa, a co za tym idzie – wzrost cen – umożliwi osiągnięcie tego celu. Jak powiedział jeden z członków Koalicji TAPP, Philip Mansbridge:

Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania w zakresie polityki dotyczącej wpływu białka zwierzęcego na środowisko, którego cena jest sztucznie utrzymywana na zbyt niskim poziomie przez zdecydowanie zbyt długi czas. Mamy tu rozwiązanie, które jest sprawiedliwe dla rolników i wspiera przejście na system żywności oparty w większym stopniu na roślinach, którego tak pilnie potrzebujemy, jeśli poważnie myślimy o łagodzeniu zmian klimatu

Nawet 32 mld euro rocznie

Podatek od mięsa ma przynosić nawet 32 mld euro rocznie. Kwota ta miałaby być przeznaczana na rzecz zrównoważonego rozwoju we wszystkich krajach członkowskich. Oznacza to, że środki wykorzystane zostałyby przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne czy jako dotacja na coraz droższe warzywa i owoce. Skorzystałyby z nich również gospodarstwa o niskich dochodach.

Ceny mięsa wzrosną nawet o 2 złote za 100 gramów

Do tej pory mówiło się raczej o spadku cen mięsa, podczas gdy chociażby ceny warzyw zauważalnie szły w górę. Jeśli jednak proponowane zalecenia wejdą w życie, to się zmieni. Ceny wołowiny i cielęciny wzrosną o około 47 eurocentów, czyli średnio 2 złote za 100 gramów. W przypadku wieprzowiny będzie to nieco mniejszy, choć i tak zauważalny wzrost – 36 eurocentów za 100 gramów. Za każde 100 gramów kurczaka trzeba będzie natomiast zapłacić 17 eurocentów więcej. Do 2030 roku spożycie poszczególnych rodzajów mięs w wyniku podwyżek, które spowoduje podatek od mięsa, miałoby zostać zmniejszone odpowiednio o 67% w przypadku wołowiny, 57% w przypadku wieprzowiny i 30% w przypadku kurcząt.