W najbliższą środę Parlament Europejski będzie debatował nad propozycją sprawiedliwego ustalania cen mięsa w całej Unii Europejskiej. Branża mięsna poniesie koszty wytwarzanego podczas hodowli CO2. Oznacza to wzrost cen nawet o 2 zł za 100 gramów w przypadku wołowiny czy cielęciny.

Podatek od mięsa ma pomóc walczyć z globalnym ociepleniem
Przy rozmowach o ekologii i globalnym ociepleniu bardzo często zwraca się uwagę na kwestię jedzenia mięsa. Hodowla zwierząt odpowiada za około 18% antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. Stąd też nawet ograniczenie spożycia mięsa może znacznie zmniejszyć ilość emitowanego CO2. Zdaniem Koalicji TAPP podatek od mięsa, a co za tym idzie - wzrost cen - umożliwi osiągnięcie tego celu. Jak powiedział jeden z członków Koalicji TAPP, Philip Mansbridge:
Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania w zakresie polityki dotyczącej wpływu białka zwierzęcego na środowisko, którego cena jest sztucznie utrzymywana na zbyt niskim poziomie przez zdecydowanie zbyt długi czas. Mamy tu rozwiązanie, które jest sprawiedliwe dla rolników i wspiera przejście na system żywności oparty w większym stopniu na roślinach, którego tak pilnie potrzebujemy, jeśli poważnie myślimy o łagodzeniu zmian klimatu
Nawet 32 mld euro rocznie
Podatek od mięsa ma przynosić nawet 32 mld euro rocznie. Kwota ta miałaby być przeznaczana na rzecz zrównoważonego rozwoju we wszystkich krajach członkowskich. Oznacza to, że środki wykorzystane zostałyby przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne czy jako dotacja na coraz droższe warzywa i owoce. Skorzystałyby z nich również gospodarstwa o niskich dochodach.
Ceny mięsa wzrosną nawet o 2 złote za 100 gramów
Do tej pory mówiło się raczej o spadku cen mięsa, podczas gdy chociażby ceny warzyw zauważalnie szły w górę. Jeśli jednak proponowane zalecenia wejdą w życie, to się zmieni. Ceny wołowiny i cielęciny wzrosną o około 47 eurocentów, czyli średnio 2 złote za 100 gramów. W przypadku wieprzowiny będzie to nieco mniejszy, choć i tak zauważalny wzrost – 36 eurocentów za 100 gramów. Za każde 100 gramów kurczaka trzeba będzie natomiast zapłacić 17 eurocentów więcej. Do 2030 roku spożycie poszczególnych rodzajów mięs w wyniku podwyżek, które spowoduje podatek od mięsa, miałoby zostać zmniejszone odpowiednio o 67% w przypadku wołowiny, 57% w przypadku wieprzowiny i 30% w przypadku kurcząt.
zobacz więcej:
03.07.2025 4:43, Mariusz Lewandowski
02.07.2025 15:05, Jakub Kralka
02.07.2025 14:14, Katarzyna Zuba
02.07.2025 12:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 11:59, Mariusz Lewandowski
02.07.2025 11:23, Katarzyna Zuba
02.07.2025 10:16, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 9:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 8:49, Aleksandra Smusz
02.07.2025 7:58, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 7:08, Rafał Chabasiński
02.07.2025 6:05, Justyna Bieniek
02.07.2025 4:30, Mariusz Lewandowski
01.07.2025 21:10, Mariusz Lewandowski
01.07.2025 15:55, Justyna Bieniek
01.07.2025 15:13, Rafał Chabasiński
01.07.2025 12:47, Rafał Chabasiński
01.07.2025 12:00, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 11:38, Mateusz Krakowski
01.07.2025 10:47, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:58, Edyta Wara-Wąsowska
01.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski
01.07.2025 8:37, Rafał Chabasiński
01.07.2025 7:52, Aleksandra Smusz
01.07.2025 6:56, Rafał Chabasiński