O problemie wyrzucania żywności w Polsce mówi się od wielu lat. Jednak oprócz samego marnowania produktów, problemem jest także nieznajomość terminów, które znajdują się na etykietach wyrobów spożywczych. Wiele osób zbyt często myli je ze sobą, co powoduje, że w ich koszu lądują co kilka dni produkty całkowicie zdatne do spożycia.
Polacy często nie mają pojęcia o tym, że spożycie wielu produktów po terminie jest całkowicie bezpieczne
Dlaczego Polacy tak często wyrzucają jedzenie ze swojej lodówki? Jedną z przyczyn jest nieczytanie ze zrozumieniem komunikatów, znajdujących się na etykiecie:
- Termin „produkt ważny do” oznacza, że po przekroczeniu tej daty, jedzenie nie nadaje się do spożycia.
- Drugi termin, czyli „najlepiej spożyć przed” odnosi się do jakości produktów, jednak spożycie ich po tej dacie nie musi być wcale groźne dla zdrowia.
To właśnie niezrozumienie terminu „najlepiej spożyć przed” jest często przyczyną wyrzucania ton żywności w Polsce, gdyż wielu Polaków myśli, że jedzenie po tym terminie nie nadaje się do spożycia, co jest nieprawdą. Wielu z nas o tym nie wie, ale szereg produktów, które kupujemy w sklepach i marketach, może nadawać się do spożycia przez długi czas. Należą do nich przede wszystkim produkty takie jak kasza, ryż, makaron czy mąka. Przez około trzy miesiące po terminie spożywać możemy także czekoladę, nawet jeżeli na jej powierzchni pojawi się biały nalot, który nie jest groźny dla zdrowia. Na pewno należy się jednak wystrzegać jedzenia przeterminowanego mięsa czy nabiału.
Ponad połowa Polaków przyznaje się do tego, że regularnie marnuje jedzenie w swoim gospodarstwie domowym
Z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023” Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 56 proc. Polaków przyznaje się do tego, że marnuje żywność w swoim domu. Raport ukazuje nam także przerażające dane, które dotyczą ogólnej liczby marnotrawstwa jedzenia w naszym kraju. W Polsce każdego roku marnuje się aż 4,8 miliona ton żywności, a konsumenci odpowiadają za 60 proc. wyrzucanego jedzenia. Najczęściej wyrzucamy produkty takie jak pieczywo, owoce, warzywa oraz wędliny. Jednak na horyzoncie widać zmiany na lepsze, gdyż większa ilość konsumentów przyznaje, że zdarza im się marnować jedzenie dużo rzadziej niż wcześniej. Powodem ograniczania marnowania żywności była także inflacja i gwałtowny skok cen wielu produktów.