Ostatnie lata nie były najlepsze dla branży gastro. Ale najnowsze badanie pokazuje, że wiele się poprawia – a beneficjentami wzrostów są zwłaszcza restauracje fast food. Okazuje się też, że w erze mody na wege najlepiej radzą sobie… burgerownie i restauracje z kurczakami.

Szybkie jedzenie może nie mieć najlepszej prasy, a wszędzie słyszymy, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Ale czy naprawdę słuchamy rad dietetyków? Odpowiedź przynosi nowe badanie firm Proxi.cloud i UCE Research.
W pierwszym kwartale 2024 r. w restauracjach typu fast food zwiększył się o 4,7 proc. w ujęciu rocznym – wynika z analizy. Może to wynikać z tego, że ostatnio uspokoiła się inflacja.
– Uważam, że wzrosty wynikają z większej stabilności cen. Wysoka inflacja doprowadziła do ograniczenia wydatków na produkty i usługi inne niż podstawowe. Jej spadek w ostatnich miesiącach przyczynił się do poprawy nastrojów konsumenckich i większej skłonności do korzystania z takich usług, jak stołowanie się poza domem. Do tego trzeba dodać, że w zeszłorocznym sezonie letnim branża zaliczyła aż dwucyfrowy spadek ruchu. Natomiast w te wakacje wydaje się, że będzie dużo lepiej pod tym względem – mówi dr Nikodem Sarna z Proxi.cloud, jeden z autorów badania.
Pizza rośnie wolniej niż burgery
Sporo mówi się o modzie na dania wege czy też o boomie na „slow food” (o owadach do jedzenia nawet nie wspominając). Badanie Proxi.cloud i UCE Research może natomiast sugerować, że to wszystko ciągle nisza – a Polacy uwielbiają fast foody.
Najpopularniejsze są u nas restauracje i punkty oferujące dania z kurczaka oraz kanapki. W pierwszych trzech miesiącach 2024 r. ich udział w łącznej liczbie gastrowizyt dobijał do 73 proc. Znacznie mniej popularne są pizzerie, które też wolniej się w Polsce rozwijają.
Pizzerie w pierwszym kwartale wykazały wzrost o 2 proc., a lokale oferujące kanapki i dania z kurczaka – o 5,8 proc. w ujęciu rocznym. W ramach ciekawostki autorzy badania podali, że przeciętna wizyta Polaka w restauracji typu fast food trwa ok. 24 minuty. Czyli jest szybko – jak to przystało na fast foody – ale też nie można powiedzieć, że jemy tam posiłki w tempie ekspresowym.
zobacz więcej:
05.07.2025 12:35, Mariusz Lewandowski
05.07.2025 12:21, Mariusz Lewandowski
05.07.2025 8:21, Aleksandra Smusz
05.07.2025 7:35, Igor Czabaj
05.07.2025 4:21, Mariusz Lewandowski
04.07.2025 18:00, Joanna Świba
04.07.2025 16:43, Katarzyna Zuba
04.07.2025 15:31, Joanna Świba
04.07.2025 14:17, Joanna Świba
04.07.2025 13:07, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 12:15, Mateusz Krakowski
04.07.2025 11:32, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 10:45, Mateusz Krakowski
04.07.2025 9:58, Aleksandra Smusz
04.07.2025 9:33, Edyta Wara-Wąsowska
04.07.2025 8:46, Joanna Świba
04.07.2025 7:48, Joanna Świba
04.07.2025 6:57, Aleksandra Smusz
03.07.2025 20:42, Joanna Świba
03.07.2025 15:57, Mateusz Krakowski
03.07.2025 14:09, Mariusz Lewandowski
03.07.2025 13:35, Jakub Kralka
03.07.2025 13:27, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:53, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:08, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 11:29, Mateusz Krakowski
03.07.2025 10:19, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski