Jak sprawdzić czy grzyby są jadalne? Jak co roku, na przełomie sierpnia i września, zaczyna się w Polsce okres masowego grzybobrania. Zwolennicy nazywają to rekreacją, przeciwnicy natomiast – sportem ekstremalnym – ze względu na ryzyko zatrucia. Jeżeli jednak lubisz grzybobranie, ale chcesz być ostrożny, to grzyboznawca zaprasza.
Zbieranie runa leśnego, a w szczególności grzybów, było i jest bardzo popularne. Prawdę mówiąc, jest to tradycja. Grzyby zawsze były chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, a także często były wykorzystywane jako zapasy na wypadek wojny. Z drugiej strony pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą wypoczynku, jeżeli nie ma w nim dzików. Chociaż, w kwestii dzików, patrząc na to inaczej: sprint przez las i szybka wspinaczka na drzewo może uzmysłowić, że limity naszego ciała możemy pokonać w mig, jeżeli nadarzy się do tego odpowiednia okazja. Samo zdrowie.
Jak sprawdzić czy grzyby są jadalne?
Oczywiście o skutkach spożycia trującego grzyba nie będę się rozpisywać. Co jakiś czas media aplikują nam historię z tragicznym finałem. Jedynie o czym chciałbym przypomnieć, to o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania, czyli:
- Zbieramy wyłącznie grzyby, które znamy.
- Zbieramy osobniki dobrze wyrośnięte, gdyż to właśnie z powodu młodych grzybów, bez wykształconych cech, które możemy zidentyfikować jako trujące, a są najczęstszą przyczyną tragedii.
- Korzystamy z atlasów grzybów – mogą być nawet aplikacje w telefonie.
- Zbieramy w przewiewny koszyczek, a nie w reklamówkę, w której grzyby mogą się zaparzyć.
W kontekście ludowych metod sprawdzania, czy dany grzyb jest trujący czy nie, to takie sposoby nie istnieją. Mam na myśli ogólny pogląd, że trujące gatunki mają gorzki smak lub zapach. Otóż niektóre gatunki, takie jak muchomor zielonawy, czy muchomor wiosenny mają słodkawy smak. Kolejnym zabobonem jest ciemnienie srebrnej łyżeczki w kontakcie z trującym grzybem, a także zabarwienie cebuli podczas gotowania.
Grzyb jadalny czy trujący? Odpowie grzyboznawca
Dlatego też, jeżeli nie jesteś pewien swoich zbiorów, albo inaczej, chciałbyś być pewny swoich zbiorów, to możesz odwiedzić swoją ukochaną Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
Jak sprawdzić czy grzyby są jadalne? Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne zatrudniają klasyfikatorów grzybów (uprawnienia do wystawienia atestu na grzyby świeże) oraz grzyboznawców (uprawnienia do wystawienia atestu na grzyby świeże i suszone – czyli możesz przynieść swoje zasuszone zapasy). Ich głównym polem działania jest wystawianie atestów do produkcji przetworów grzybowych lub środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby, lecz jak najbardziej przyjmują także osoby prywatne. Przecież chodzi o zdrowie. Dodatkowo, niektóre stacje wystawiają bezpłatne atesty na grzyby świeże, co będzie świetną historią do pochwalenia się przy niedzielnym obiedzie.
Dlatego też, wszystkich grzybiarzy zachęcam do odwiedzin strony internetowej najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Najlepiej wyszukać informację o dyżurach grzyboznawców, bądź skontaktować się telefonicznie i zapytać o możliwość sprawdzenia swoich zbiorów. Taka weryfikacja samodzielnie zebranych grzybów przez odpowiednich specjalistów świetnie zdejmuje widmo śmierci podczas ich degustacji, a także pokrzepia serce, wiedząc, że grzyby zebrane własnymi rękoma posiadają odpowiedni atest.