Kupowanie swojskich wyrobów może się skończyć tragicznie. Eksperci zalecają ostrożność

Zakupy Zdrowie Dołącz do dyskusji
Kupowanie swojskich wyrobów może się skończyć tragicznie. Eksperci zalecają ostrożność

Fani swojskich wędlin mogą wysuwać wiele argumentów, dlaczego warto kupować tego typu produkty. Tak – swojskie wyroby są zazwyczaj dużo bardziej smaczne i zdrowsze od tych, które są produkowane na masową skalę. Warto jednak pamiętać, że swojskie wędliny mogą być najlepsze wtedy, gdy sami je sobie wyprodukujemy. W innym przypadku ich zakup może nawet skończyć się tragicznie.

Kupowanie swojskich wyrobów z niesprawdzonych źródeł to jednak nie jest najlepsze wyjście

Oczywiście, tragiczne sytuacje po zakupie swojskich wyrobów nie zdarzają się nagminnie. Dużo częściej są to wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe. Jednak nie znaczy to, że tego typu zdarzenia nie mają miejsca. Przykładem jednego z nich jest tegoroczna śmierć 54-latka w województwie podkarpackim. Tragiczne zdarzenie miało miejsce po tym, jak ów człowiek zakupił na miejscowym targowisku galaretę, po której bardzo źle się poczuł, a całe zdarzenie skończyło się niestety śmiercią mężczyzny.

55-letnia kobieta i 56-letni mężczyzna, którzy sprzedawali wyroby z nielegalnego i niesprawdzonego źródła, zostali zatrzymani i postawiono im zarzuty nieumyślnego spowodowania śmierci mężczyzny. Okazało się, że małżeństwo hodowało trzodę chlewną, aby później wyprodukowane z niej wyroby sprzedawać na lokalnych targowiskach i straganach.

Czasami kupowaniu swojskich wyrobów nie można się oprzeć. Eksperci zalecają jednak ostrożność w tej materii

Co do zasady, kupując wyroby wędliniarskie, powinniśmy trzymać się kilku kluczowych zasad. Najlepiej, abyśmy kupowali tego typu żywnosć tylko u sprawdzonych sprzedawców i ze sprawdzonych źródeł.

Producent powinien mieć przede wszystkim wszelkiego rodzaju zezwolenia – jednym z najważniejszych z nich, jest HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). To system, który ma za zadanie zapewnianie bezpieczeństwa zdrowotnego, poprzez szacowanie ryzyka wystąpienia zagrożeń dla zdrowia, podczas trwania wszystkich etapów produkcji żywności. Kupując wędliny i wyroby mięsne, warto, abyśmy także zwracali uwagę na to, co jest napisane na etykiecie.

Niestety, ale kupno wyrobów „swojskich” z niesprawdzonych źródeł, zawsze może wiązać się z pewnego rodzaju ryzykiem. Oczywiście, większość tego typu żywności jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, jednak mogą trafiać się sprzedawcy, którzy hodują zwierzęta w złych warunkach, a wytwarzanie wyrobów, nie odbywa się z zachowaniem należytych norm sanitarno-higienicznych. W tym miejscu przewagę mają niestety firmy, które zajmują się bardziej masową produkcją żywności, która przechodzi przez różne etapy kontroli jakości, eliminujące ryzyko wystąpienia niepożądanych objawów po zjedzeniu produktów żywnościowych.