Szkolne i akademickie stołówki pełne nieprawidłowości – wnioski po kontroli Inspekcji Handlowej.
W wielu szkołach i uczelniach są stołówki, które oferują uczniom i absolwentom posiłki. W jednych karmią lepiej, w innych gorzej, ale zwykle są pełne jedzących. Jak donosi UOKiK, Inspekcja Handlowa sprawdziła stołówki szkół i uczelni i ujawniła sporo nieprawidłowości.
UOKiK poinformował o wynikach działania Inspekcji Handlowej, która sprawdziła jakości potraw oferowanych przez stołówki w szkołach i na uczelniach w Polsce. Kontroli poddanych zostało 86 stołówek. W 66 przypadkach stwierdzono nieprawidłowości.
Kontroli poddano 366 potraw i okazało się, że tylko 5 z nich miało uchybienia, które dotyczyły tłuszczu użytego do smażenia i zbyt małym porcjom surówki w zestawach. W 9 miejscach wykryto przeterminowane produkty – masło, szynkę i śmietanę. Mrożone mięso zamiast chłodzonego ujawniono w 4 miejscach.
Aż 49 proc. produktów było źle oznakowanych w 40 z 86 stołówek. Problemem był brak opisów składników potraw – nie oznaczono wśród nich alergizujących składników. Ser feta został zamieniony na sałatkowy, czekolada ze śmietaną okazywała się napój z zabielaczem. W niektórych nie wydawano paragonów lub wpisywano na nie inne produkty, niż wydawane. Problemem były między innymi nieprawidłowe informacje o cenach i gramaturach wydawanych potraw.
O nieprawidłowościach zostały poinformowane między innymi Państwowa Inspekcja Sanitarna i Urzędy Skarbowe.
Jeśli masz problemy związane z restauracjami oszukującymi klientów, oszustwami podatkowymi, jakością usług, a także wszelkimi innymi sytuacjami, w których chciał(a)byś uzyskać poradę prawnika, możesz skontaktować się z redakcją Bezprawnik.pl. Współpracuje z nią zespół osób specjalizujących się w poszczególnych dziedzinach, który solidnie, szybko i tanio pomoże rozwiązać Twój problem. Opisz go pod adresem e-mailowym kontakt@bezprawnik.pl, a otrzymasz bezpłatną wycenę rozwiązania sprawy.
Źródło: UOKiK (dane i infografika)