- Home -
- Biznes -
- W internecie powstała specjalna mapa lokali gastronomicznych i innych firm otwartych mimo obostrzeń. Buntujących się przybywa
Z dnia na dzień do buntu przedsiębiorców dołącza coraz więcej firm. Najlepiej widać to w branży gastronomicznej. Od 24 października restauracje, puby czy kawiarnie mogą serwować posiłki czy napoje wyłącznie na wynos. Kiedy okazało się, że rząd nie zamierza złagodzić obostrzeń po 17 stycznia, a w dodatku sąd uznał, że nie można rozporządzeniem zakazywać działalności gospodarczej, przedsiębiorcy postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. W internecie dostępna jest już mapa otwartych lokali gastronomicznych.

Mapa otwartych lokali gastronomicznych. Przedsiębiorcy mają dość
Polscy przedsiębiorcy otwierają biznesy - o powodach takiej decyzji pisałam już wczoraj na łamach Bezprawnika w zalinkowanym artykule. Niepewność, brak realnej pomocy, nieprzestrzeganie przez rząd zasad, które sam wprowadził, a do tego - powrót najmłodszych dzieci do szkół po feriach przy jednoczesnym utrzymaniu pozostałych obostrzeń oraz głośny wyrok WSA w sprawie kary administracyjnej spowodowały, że część przedsiębiorców postanowiło się zbuntować. Firmy, które postanowiły się otworzyć mimo restrykcji, chcą dotrzeć z tą informacją do jak największej grupy odbiorców. Z tego względu - oprócz oczywistych komunikatów m.in. w mediach społecznościowych - w sieci powstała też specjalna mapa otwartych lokali gastronomicznych. "Interaktywna mapa polskiego biznesu" stale się powiększa. Najwięcej otwartych lokali znajduje się obecnie w dużych miastach na terenie kraju. Oprócz lokali gastronomicznych na mapie mogą znaleźć się oczywiście też inne firmy, które zgodnie z obostrzeniami nie powinny działać (lub ich działalność jest ograniczona). Dotyczy to m.in. hoteli czy siłowni.
Twórcy mapy zachęcają przedsiębiorców, by zgłaszali się do nich, jeśli zdecydują się na otworzenie z powrotem swojego biznesu w pełnym wymiarze. Autorzy zaznaczają przy tym, że umieszczą firmę (razem z jej adresem i podstawowymi danymi) na mapie całkowicie bezpłatnie. Mapa otwartych lokali jest dostępna pod tym linkiem. Z kolei przedsiębiorcy, którzy chcą przeczytać krótki protokół postępowania w razie kontroli, powinni zajrzeć do tekstu #otwieraMY - rady prawnika.
Warto przy tym zaznaczyć, że część przedsiębiorców podchodzi bardzo odpowiedzialnie do otwarcia biznesu. Zamierzają np. przestrzegać zaostrzonego reżimu sanitarnego (mocno ograniczona liczba gości na sali), proszą też klientów o poruszanie się w maseczkach (aż do zajęcia miejsca przy stoliku) czy o wcześniejszą rezerwację telefoniczną. Każdy gość może być w restauracji tylko określoną ilość czasu - potem następuje dezynfekcja. Niestety - są też i przedsiębiorcy, którzy całkowicie negują istnienie pandemii i nie zamierzają przestrzegać żadnych norm sanitarnych. I o ile rozumiem desperację przedsiębiorców, o tyle nieprzestrzegania jakichkolwiek norm czy brak chociaż próby zadbania o zdrowie klientów - już nie.
zobacz więcej:
03.07.2025 20:42, Joanna Świba
03.07.2025 15:57, Mateusz Krakowski
03.07.2025 14:09, Mariusz Lewandowski
03.07.2025 13:35, Jakub Kralka
03.07.2025 13:27, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:53, Mateusz Krakowski
03.07.2025 12:08, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 11:29, Mateusz Krakowski
03.07.2025 10:19, Edyta Wara-Wąsowska
03.07.2025 9:39, Mateusz Krakowski
03.07.2025 8:42, Aleksandra Smusz
03.07.2025 7:01, Aleksandra Smusz
03.07.2025 6:53, Miłosz Magrzyk
03.07.2025 5:45, Miłosz Magrzyk
03.07.2025 4:43, Mariusz Lewandowski
02.07.2025 15:05, Jakub Kralka
02.07.2025 14:14, Katarzyna Zuba
02.07.2025 12:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 11:59, Mariusz Lewandowski
02.07.2025 11:23, Katarzyna Zuba
02.07.2025 10:16, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 9:57, Mateusz Krakowski
02.07.2025 8:49, Aleksandra Smusz
02.07.2025 7:58, Edyta Wara-Wąsowska
02.07.2025 7:08, Rafał Chabasiński